Particulier Algemeen

10 tips voor een warme en ‘droge’ herfst

28 okt 2019

De zomer is weer voorbij. De dagen worden korter en het is natter en kouder. De herfst is weer begonnen. Een wandeling door de herfstkleurige natuur is heerlijk, maar daarna thuiskomen in je warme, gezellige huis is misschien nog wel fijner.

Tenminste, als je huis goed in orde is. Schade, en dan vooral waterschade, zorgt met name in de koude en donkere maanden voor veel ongemak. Hoewel je een stevige storm niet tegenhoudt en het risico op schade niet helemaal uit kunt sluiten, zijn er wel tips om dat risico te verkleinen.

Waterschade buitenshuis voorkomen

1. Veel waterschades worden veroorzaakt doordat de afgevallen bladeren in de goot belanden, de afvoer verstopt raakt en het smelt- en regenwater naar binnen stroomt. Check daarom zeker één keer per jaar je dakgoot en regenpijpen op verstopping. Als er een of meer grote bomen bij je huis staat, is het slim je dakgoot vaker te checken.

2. Als je dan toch op de ladder staat is dat meteen een mooi moment om je dak te controleren. Door bladeren en mos op je bitumen ofwel platdak kan de hemelwaterafvoer verstopt raken, wat vaak leidt tot waterschade. Controleer je dakbedekking ook meteen op scheurvorming. Dit is het eerste teken dat je dakbedekking veroudert.

3. Controleer bij een schuin dak of er geen dakpannen los liggen of verschoven zijn om lekkage te voorkomen. Door de harde wind kunnen dakpannen van de woning waaien of verschuiven. Haal dode en uitstekende takken uit bomen zodat ze niet tegen je huis kunnen slaan en zet losse spullen zoals tuinmeubelen, parasols en plantenbakken in de schuur of garage.

4. Een andere veel voorkomende schade is het omwaaien van de schutting. Kijk daarom je schutting na: misschien kun je hem stutten op zwakke plekken. Doe dat aan allebei de kanten, maar zorg wel dat de storm het stutwerk niet los kan trekken.

5. Wanneer de herfst over gaat in de winter, tap dan je buitenleiding en kraan af om bevriezing te voorkomen.

Waterschade binnenshuis voorkomen

6. Niet alleen neerslag en storm zorgen voor waterschade aan je woning. Ook een lek aan een waterleiding kan forse waterschade veroorzaken. Gebruik daarom geen chemische ontstoppers, die kunnen zo agressief zijn dat ze lekkage in de leiding kunnen veroorzaken.

7. Controleer ook regelmatig de kitnaden van je bad, douche, wastafel en aanrecht en hou het goed schoon. Schimmel verhoogt de kans op lekkage.

8. Verschoon regelmatig het filter van je wasmachine, afzuigkap en vaatwasser.

9. Bescherm je cv-installatie en laat deze jaarlijks controleren en onderhouden door een gerenommeerd bedrijf.

10. Zet apparaten die je niet gebruikt uit en trek bij onweer de telefoon- en internetkabels los en haal de stekkers uit het stopcontact.

Ontstaat er toch schade?

Toch kan er, ook als je regelmatig je huis controleert, onverhoopt schade ontstaan. In mijn volgende blog vertel ik je hoe deze schades verzekerd zijn en welke stappen je het beste kunt ondernemen. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust alvast contact met mij op. Ik help je graag verder.

Jeroen de Groot
Adviseur particulieren
0548 533 552
Vorig nieuwsitem

Prinsjesdag 2019: de belangrijkste wijzigingen

Volgend nieuwsitem

Adviseur Jeroen de Groot stelt zich voor

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533