Particulier

5 tips om optimaal te kunnen genieten van uw pensioen

26 apr 2019

Na zo’n 45 jaar noeste arbeid wilt u zorgeloos van uw oude dag kunnen genieten. U heeft zeeën van vrije tijd en kunt doen waar u zin in heeft. Tenminste, als het financieel goed geregeld is. Helaas is dat de laatste jaren niet meer zo vanzelfsprekend. Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met een pensioengat en het pensioen ziet er een stuk minder rooskleurig uit dan ze hadden verwacht. Wees dit voor en spaar op tijd voor uw oude dag. Hieronder 5 handige spaartips om uw pensioen aan te vullen. Bereid u goed voor en maak van uw pensioen uw grootste vakantie!

(1) Spaar extra pensioen via uw pensioenfonds

Als u via uw werkgever aangesloten bent bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar heeft u de gelegenheid om bij te sparen. Uiteraard zitten er verschillen tussen de fondsen, maar bij de meeste fondsen kunt u via het brutosalaris maandelijks extra sparen in een aparte pensioenpot naast uw pensioen. Als u met pensioen gaat wordt uw pensioenspaarpot toegevoegd aan de totale pensioenspaarpot. Uw uiteindelijke pensioenuitkering wordt dus hoger.

(2) Investeren in een lijfrente

U kunt uw pensioen aanvullen door te sparen met een lijfrente. Hierbij betaalt u pas belasting als u het geld laat uitkeren. Omdat uw inkomen na uw pensioendatum meestal lager is, betaalt u dus ook minder belasting. Op die manier kunt u profiteren van het belastingverschil.

Sparen met een lijfrente kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Op deze manier bent u verzekerd van extra inkomen op een afgesproken moment. Of een lijfrenteverzekering of banksparen het beste is voor u hangt af van een aantal factoren. Laat u hierover goed informeren.

(3) Los uw hypotheek af

Als u in het bezit bent van een woning kunt u overwegen om uw huis sneller af te lossen. Wanneer uw huis volledig of bijna afbetaald is, zullen uw vaste lasten lager zijn en kunt u uw pensioengeld aan andere dingen uitgeven.

(4) Verzilver de overwaarde van uw huis

Als uw huis meer waard is dan uw hypotheek – doordat u bijvoorbeeld veel heeft afgelost – kan het een optie zijn om uw huis te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. De overwaarde van uw huis kunt u dan vrij besteden. Met dit geld kunt u bijvoorbeeld uw pensioen aanvullen.

(5) Werken naast uw pensioen

Steeds meer ouderen blijven werken naast hun pensioen. Dit is juridisch en fiscaal mogelijk. Over uw inkomen betaalt u minder inkomstenbelasting dan voor uw pensionering. Daarnaast heeft werken tijdens uw pensioen geen gevolgen voor uw andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes).

Wij denken graag met u mee

Heeft u een vraag over uw pensioen? Of wilt u weten welke keuzes u heeft om eerder met pensioen te gaan? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Petra Brandriet
Adviseur pensioenen
0548 533 533
Vorig nieuwsitem

“Waarom krijgen wij niet alle schade vergoed!”

Volgend nieuwsitem

Hoe vaak neemt u uw hypotheek onder de loep?

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533