Zakelijk Verzekeringen

Asbestverbod: nu saneren of wachten tot 2024?

13 feb 2018

Heeft uw pand een dak waarbij asbest aan de buitenkant zit? Dan heeft u tot 2024 de tijd om uw dak asbestvrij te maken. Vanaf dat jaar geldt er namelijk een verbod op asbestdaken.

Verwijder asbest vóór 2024

Wacht niet tot 2024:

  • De vraag naar diensten van asbestsaneerders gaat stijgen. Waarschijnlijk stijgen de prijzen voor het saneren hierdoor ook.
  • De huidige subsidieregeling vanuit de overheid eindigt op 31 december 2019.
  • Verzekeraars verlagen de vergoeding voor asbestschade de komende jaren. Of keren nu al niets meer uit.

Geldt het verbod voor alle daken waar asbest in zit?

Nee. Het verbod geldt voor asbest aan de buitenkant van een dak. Asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van een dak zoals dakbeschot, wanden en isolatie vallen niet onder het verbod.

Mag je als particulier asbest zelf verwijderen?

Soms mag dat. De gemeente bepaalt of u hiervoor toestemming krijgt. Ook moet u aan strenge voorwaarden voldoen. Zo mogen er niet meer dan 2000 asbestvezels per m3 in uw dak zitten. En mag de totale hoeveelheid niet meer dan 35 m2 zijn. Krijgt u geen toestemming van de gemeente? Dan moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Mag je als bedrijf zelf asbest verwijderen?

Nee. Als bedrijf mag je asbest niet zelf verwijderen. Alleen woningbouwcorporaties mogen dat soms. Ze moeten dan ook aan strenge voorwaarden voldoen.

Moet ik de saneringskosten allemaal zelf betalen?

Nee. Particulieren en bedrijven kunnen tot 31 december 2019 een bijdrage krijgen voor het saneren van asbestdaken. De overheid geeft subsidie voor een klein deel van de kosten. Per adres is dat € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000,-. Voor dakbeschot, gevels, wanden of losliggend materiaal geldt de subsidie niet. De subsidieregeling stopt op 31 december 2019.

Hoe zit het tot 2024 met aansprakelijkheid voor schade aan of door mijn asbestdak?

Tot 2024 mag u een asbestdak hebben. Bij een storm of brand bent u als pandeigenaar niet aansprakelijk voor eventuele (gevolg)schade bij anderen. Heeft u zelf schade aan uw asbestdak? De meeste verzekeraars geven al geen volledige vergoeding meer voor schade aan asbestdaken.

Hoe zit het na 2024 met aansprakelijkheid voor schade aan of door mijn asbestdak?

Vanaf 2024 is het hebben van een asbestdak verboden. Anderen kunnen u aansprakelijk stellen voor schade door uw asbestdak. Vanaf 1 januari 2024 is schade die te maken heeft met asbesthoudende dakbedekking niet meer verzekerd. Dit geldt ook voor opruimingskosten en eventuele milieuschade.

Gold er niet al eerder een verbod op asbest?

Klopt. Sinds 1993 geldt een algemeen verbod op het gebruik van asbest. Asbesthoudende producten mogen niet meer worden verkocht, toegepast of bewerkt. Het hebben van een dak waar asbest aan de buitenkant zit is tot 2024 nog niet verboden. Vanaf 2024 is ook het hebben van een asbestdak dus verboden.

Meer weten over het asbestverbod?

Neem dan gerust contact met mij op. Bel 0548 533 533 of mail naar wim.lenderink@veltengroep.nl.

Wim Lenderink
Wim Lenderink
Adviseur bedrijven
0548 533 533
Vorig nieuwsitem

Ski’s gejat. Wie betaalt dat?

Volgend nieuwsitem

Is uw organisatie klaar voor de nieuwe privacywet?

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533