Gewijzigde openingstijden

In verband met onze kerstbijeenkomst is ons kantoor gesloten op dinsdag 18 december vanaf 13.30 uur. Op woensdag 19 december staan wij vanaf 08.30 uur weer voor u klaar.

Zakelijk Verzekeringen

Wie draagt na de Brexit het productaansprakelijkheidsrisico?

12 mrt 2018

Nederlandse importeurs krijgen na de Brexit te maken met een verhoogd productaansprakelijkheidsrisico. Gaat er iets mis met een product dat u geïmporteerd heeft uit het Verenigd Koninkrijk? Wie is er dan aansprakelijk?

Schade door een geïmporteerd product

Groothandel De Zonstudio importeert zonnebanken vanuit het Verenigd Koninkrijk. Helaas blijken de lampen te fel. Gebruikers van de zonnebanken lopen brandwonden op. Ze stellen De Zonstudio aansprakelijk voor hun letselschade. Is de groothandel ook echt aansprakelijk?

Nu schuift de aansprakelijkheid nog door naar de leverancier

Het Verenigd Koninkrijk is nu nog lid van de Europese Unie. Als ‘binnenimporteur’ kan de groothandel de aansprakelijkheid voor de letselschade doorschuiven naar de leverancier uit het Verenigd Koninkrijk.

Na de Brexit is De Zonstudio zelf eindverantwoordelijk

Straks valt het Verenigd Koninkrijk niet meer binnen de Europese Unie. De Zonstudio is dan ineens een ‘buitenimporteur’ geworden. En wordt juridisch dan gezien als producent. Als producent is de firma eindverantwoordelijke geworden voor de productaansprakelijkheid. Ze kan de aansprakelijkheid niet meer doorschuiven naar de leverancier.

Zorg voor continuïteit van uw bedrijf

Leg de verantwoordelijkheden rond schade contractueel goed vast. Ik adviseer u graag bij het beheersen van uw productaansprakelijkheidsrisico’s.

*Groothandel De Zonstudio is een fictieve organisatie. 

 

Daniel Nijhof
Directeur zakelijke markt
Vorig nieuwsitem

Is uw organisatie klaar voor de nieuwe privacywet?

Volgend nieuwsitem

Dit moet je weten over de opbouw van schadevrije jaren

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533