Particulier Hypotheken

Echtscheiding en een eigen woning

15 feb 2019

Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet er een hoop worden geregeld. Zeker als je samen een eigen woning hebt komt er bij echtscheiding veel op je pad. Wat kun je verwachten? En welke zaken moet je regelen?

Als slechts één van jullie eigenaar is van het huis hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan in het huis blijven wonen. Dit is anders als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Je wordt dan automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar van elkaars bezittingen en schulden. Dus ook van de woning en de hypotheekschuld. Ga je uit elkaar, dan zal de woning verdeeld moeten worden. Ook als deze nog steeds op naam van één van beiden staat.

De woning staat op naam van beiden

Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: de woning verkopen of de ex-partner uitkopen.

– Verkopen en overwaarde
Verkoop je het huis en heb je overwaarde? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de vrijgekomen overwaarde (ook wel: eigenwoningreserve) tot drie jaar na de verkoop moet gebruiken voor de aankoop van een andere woning. Doe je dat niet? Dan krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek.

– Verkopen met restschuld
Bij verkoop kun je te maken krijgen met onderwaarde. De woning brengt dan minder op dan de hypotheekschuld. In dat geval moet de restschuld onder jullie beiden worden verdeeld.

– Uitkopen van partner
Als een van beiden in het huis blijft wonen en er is – na taxatie – sprake van onderwaarde, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde.

Hypotheekrenteaftrek

Sluit je een nieuwe lening af om je partner uit te kopen? Of neem je het deel van de bestaande lening van je partner over? In beide gevallen ben je verplicht de nieuwe lening volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Doe je dat niet, dan heb je over (dat deel van) de lening geen recht op hypotheekrenteaftrek. Op je eigen hypotheekdeel hoef je voor het behoud van renteaftrek niet verplicht af te lossen, mits dat hypotheekdeel voor 1 januari 2013 is afgesloten.

Scheidingsregeling

Boedelverdeling duurt na een scheiding vaak nog enige tijd. Zolang de een de ander niet heeft uitgekocht of de woning zelf niet is verkocht, zijn jij en jouw ex-partner beiden nog eigenaar van de woning. Is de woning voor jou geen hoofdverblijf meer? Dan kom je voor de inkomstenbelasting niet langer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst heeft speciaal hiervoor een scheidingsregeling.

Ex-partner betaalt niet mee

Als de hypotheek op naam van beiden staat, ben je samen verantwoordelijk voor de betaling van hypotheeklasten. Je kunt samen afspreken hoe je de lasten onderling verdeelt. Maar wat kun je doen als je ex-partner niet meer wil of kan betalen? Probeer in goed overleg een oplossing te vinden, eventueel met behulp van een mediator.

Blijf in gesprek

Niet alleen met je ex-partner maar ook met je adviseurs. Een scheiding is een complex life-event en heeft grote (financiële) gevolgen. Vraag de hypotheekadviseur vroegtijdig om hulp. Hij kan je adviseren en je nieuwe financiële situatie in kaart brengen.

Arno Sprakel EFA
Hypotheekadviseur
0548 533 546
06 51454233
Vorig nieuwsitem

Nieuwe grens en voorwaarden voor NHG hypotheek vanaf januari 2019

Volgend nieuwsitem

Hypotheek voor senioren wordt makkelijker

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533