Particulier Hypotheken

Een hypotheek en de notaris (2) – Schenken

12 sep 2018

Bij het aangaan van een hypotheek heb je altijd een notaris nodig. De notaris is degene die de hypotheekakte en de overdrachtsakte opstelt. De notaris kun je ook inschakelen voor zaken als een testament, schenkingen of een samenlevingscontract. Het is erg verstandig en voordelig om deze zaken tegelijk te regelen of te controleren met je hypotheek. Een goede hypotheekadviseur wijst je op de gevolgen van je hypotheek voor je financiën. Hierin spelen notariële zaken een belangrijke rol. In deze reeks (drieluik) vertelt onze hypotheekadviseur Rinke Faber over de belangrijkste notariële zaken. Deze keer schenken.

 
Als er wat geschonken wordt, kan het zijn dat schenkbelasting betaalt moet worden. Dit geldt voor alle soorten schenkingen: zowel de gewone schenking als die op papier. Degene die de schenking ontvangt, betaalt de schenkbelasting. Gelukkig bestaan er vrijstellingen in de wet. In dit geval hoeft er geen schenkbelasting te worden betaald. Wist je dat je een schenking zonder belasting kunt gebruiken voor de aankoop van je woning? In dit artikel de meest interessante vrijstellingen.

Jaarlijkse vrijstelling

De jaarlijkse vrijstelling mag elk jaar opnieuw gebruikt worden. De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Zo mag een kind van zijn ouders een schenking krijgen van € 5.363,- . Voor kleinkinderen en andere ontvangers gelden andere jaarlijkse vrijstellingen. Let op: de vrijstellingen worden elk jaar aangepast.

Eenmalige vrijstelling

Er zijn ook vrijstellingen die één keer gebruikt mogen worden. Hieraan zijn verschillende eisen verbonden. Zo moet de ontvanger je kind zijn. Ook moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Als de schenking gebruikt wordt voor een huis of een studie, is de vrijstelling hoger. De reguliere vrijstelling die overal aan besteed mag worden, is in 2018 € 25.731,-.

Goede doelen

Schenken aan goede doelen kan altijd en ongelimiteerd. Goede doelen hebben een algehele schenkingsvrijstelling. Wil je speciale voorwaarden verbinden aan je schenking? Bijvoorbeeld een repeterende schenking of het uitsluiten van de schenking aan de ‘koude kant’ (aangetrouwden)? Dan is het verstandig om een notaris in te schakelen. Ook bij de grote eenmalige schenkingen is een schenkingsakte raadzaam of zelfs verplicht.

Onze hypotheekadviseur zal je tijdens een hypotheekgesprek vragen naar schenkingen en je wensen hierin. Wij helpen je (samen met de notaris) met het maken van de juiste keuzes.

Omdat je meer wilt kiezen, een hypotheek van Velten.

Vorig nieuwsitem

Een hypotheek en de notaris (1) – De 7 meest voorkomende redenen om een testament te laten maken

Volgend nieuwsitem

Een hypotheek en de notaris (3) – Levenstestament

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533