Gewijzigde openingstijden

In verband met een afscheidsreceptie is ons kantoor op donderdag 25 april aanstaande tot 16.00 uur geopend.

Particulier Hypotheken

Een hypotheek en de notaris (3) – Levenstestament

25 sep 2018

Bij het aangaan van een hypotheek heb je altijd een notaris nodig. De notaris is degene die de hypotheekakte en de overdrachtsakte opstelt. De notaris kun je op dat moment ook inschakelen voor zaken als een testament, schenkingen of een samenlevingscontract. Het is erg verstandig en voordelig om deze zaken tegelijk te regelen of te controleren met je hypotheek. Een goede hypotheekadviseur wijst je op de gevolgen van je hypotheek voor je financiën. Hierin spelen notariële zaken een belangrijke rol. In deze reeks (drieluik) vertelt onze hypotheekadviseur Rinke Faber over de belangrijkste notariële zaken. Deze keer het levenstestament. Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je zelf niet meer in staat bent beslissingen te nemen. Wie mag er dan namens jou beslissen?

 

Het levenstestament

Een levenstestament (ook wel algemene volmacht genoemd) is een document waarin je je wensen vastlegt voor als je tijdens je leven (tijdelijk) niet meer wilt of kunt handelen. Denk bijvoorbeeld aan situaties met geestelijke gebreken (dementie, alzheimer, coma, tia), lichamelijke gebreken (afname gehoor, zicht en mobiliteit, reuma, geen handtekening kunnen zetten) of afwezigheid (langdurige ziekte/herstel, werk in het buitenland of wereldreis). Het levenstestament bevat wensen voor tijdens het leven. Omdat een regulier testament pas bekend wordt na je overlijden, heeft het geen zin om daar wensen voor tijdens je leven in te zetten.

Houd de rechter buiten de deur

Als je geen levenstestament hebt, zullen je familieleden de rechter moeten verzoeken om je vermogen onder bewind te stellen. Deze procedure is tijd- en energierovend. Alle familieleden moeten voor de rechter verschijnen. Tot de uitspraak kunnen geen handelingen verricht worden. Het onder bewind laten stellen van het vermogen van een naaste is emotioneel vaak een lastige stap.

Een bewind maakt een enorme inbreuk op je privacy en die van je familie. De bewindvoerder moet voor diverse handelingen en diverse uitgaven telkens toestemming vragen aan de rechter (bijvoorbeeld voor het verkopen van de woning). Ook zal hij jaarlijks rekening en verantwoording af moeten leggen over het gevoerde beheer. De rechter is terughoudend in het geven van toestemming. Voor schenkingen wordt bijvoorbeeld niet snel toestemming gegeven. Dat is lastig als er vermogen geschonken moet worden om een hoge eigen bijdrage voor een zorginstelling te voorkomen. Of om erfbelasting te besparen.

Positie echtgenoten

Het bovenstaande geldt ook voor echtgenoten. Een echtgenoot wordt niet vanzelf vertegenwoordiger van de ander. En als het vermogen van een echtgenoot onder bewind wordt gesteld, treft dat bewind beide echtgenoten. Het gezamenlijke vermogen is namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Onze hypotheekadviseur zal je tijdens een hypotheekgesprek vragen naar een levenstestament en je wensen hierin. Wij helpen je (samen met de notaris) met het maken van de juiste keuzes.

Omdat je meer wilt kiezen, een hypotheek van Velten.

Vorig nieuwsitem

Een hypotheek en de notaris (2) – Schenken

Volgend nieuwsitem

Angst over aflossingsvrije hypotheek niet terecht – 3 oplossingen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533