Particulier

Het coronavirus en de reis- of annuleringsverzekering

10 mrt 2020

De laatste weken breidt het coronavirus (COVID-19) zich snel uit naar verschillende delen van de wereld, waaronder Nederland. Wat betekent dit voor jouw geboekte vakanties? Worden de kosten vergoed door je reis- en annuleringsverzekering? En wat als jij of je medereiziger(s) op reis ziek wordt? In dit artikel zet ik het voor je op een rij.

Dekt de annuleringsverzekering de kosten bij een virusuitbraak? 

Of het annuleren van een reis naar een getroffen gebied onder de dekking valt, is afhankelijk van het product en de gekozen dekking. Op veel schadeverzekeringen zijn epidemieën uitgesloten. Ook vergoeden veel annuleringsverzekeringen de onkosten niet als je een reis wilt annuleren vanwege een virus uitbraak of een negatief reisadvies. Het maakt voor de verzekering niet uit of je een week of weekendje binnen Nederland reist of naar het buitenland gaat.

En bij een negatief reisadvies? 

De meeste reisverzekeraars vergoeden het annuleren van reizen die afgeraden worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken niet standaard. Controleer daarom voordat je op reis gaat of er risico’s zijn in het land van bestemming en wat het reisadvies is. Kijk hiervoor op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Reisapp Buitenlandse Zaken. Hier zie je per land actuele informatie en ontwikkelingen. Ook vind je alles over veiligheidsdreigingen in bepaalde gebieden. Dit wordt aangeduid met kleurcodes:

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: niet reizen

Let op, een reisadvies is niet bindend. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet te reizen. Annuleert de reisorganisatie zelf de reis vanwege bijvoorbeeld een virusuitbraak zoals corona, dan krijg je je geld terug. Ook kan de reis, in overleg, worden aangepast of omgeboekt.

Hoe zit het met de reisverzekering?

Word je tijdens de reis in een van de gebieden, waar het coronavirus heerst, ziek en moet je naar het ziekenhuis? Dan worden de kosten vergoed als je de dekking medische kosten hebt afgesloten. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de desbetreffende alarmcentrale. De reisverzekering biedt meestal geen dekking voor extra reis- en verblijfkosten bij langer verblijf door quarantaine als men zelf niet ziek is.

Calamiteitenfonds

Belangrijk hierbij te vermelden is dat het Calamiteitenfonds geen vergoeding biedt bij het annuleren van reizen. Ook biedt het geen garantiedekking bij uitbraak van ziektes als het coronavirus. Het fonds biedt wel uitkomst als er calamiteiten zijn wanneer je al op reis bent, zoals bij een natuurramp of onrusten

Ga je een nieuwe reis boeken?

Zoek dan eerst uit hoe je op dit moment verzekerd bent voor je reizen. Hoe ziet de annuleringsverzekering eruit? Wanneer je nog niet verzekerd bent, is het zeker op dit moment belangrijk dat je een annuleringsverzekering afsluit die de reis bij een negatief reisadvies wél vergoedt. Let hierbij op het reisadvies dat de overheid geeft en maak op basis daarvan je keuze.

Kom je er zelf niet uit?

Neem dan gerust contact met mij op via onderstaande contactgegevens. Ik help je graag verder.

Ka Ling
Ka Ling Cheng
Adviseur particulieren
0548 533 599
Vorig nieuwsitem

Hogere premies voor woon- en autoverzekeringen door extreem weer

Volgend nieuwsitem

Het coronavirus en de zorgverzekering

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533