Gewijzigde openingstijden

In verband met een afscheidsreceptie is ons kantoor op donderdag 25 april aanstaande tot 16.00 uur geopend.

Zakelijk Risicomanagement

Hoe u risicomanagement succesvol kunt toepassen

19 okt 2018

Een praktijkvoorbeeld

Ondernemen betekent risico’s nemen. Welke risico’s neemt u? En welke risico’s vragen om aandacht? Dat vraagt om risicomanagement. Hiermee voorkomt u verrassingen achteraf. Hoe dat precies werkt? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laat ik zien wat risicomanagement kan opleveren.

 

Stijgende verzekeringspremie

De chauffeurs van transportbedrijf Logistics BV zijn dagelijks onderweg. Het bedrijf richt zich op goederenvervoer door heel Nederland. Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas komt het nogal eens voor dat er tijdens een rit schade ontstaat. Het gevolg? Een verzekeringspremie die steeds weer oploopt.

Oorzaak schade ligt vaak in gedrag

Een harde knal. Noodgedwongen komt vrachtwagenchauffeur Rob met zijn vrachtwagen tot stilstand tegen een vrachtwagen voor hem. Rob wilde even op een appje van de planner reageren. Een klassiek voorbeeld van schade die ontstaat door gedrag. En mogelijk zelfs het gevolg is van de cultuur in de eigen organisatie. Gelukkig blijft het bij blikschade. De schade wordt door de verzekeraar vergoed. Helaas is dit niet het eerste ongeval dit jaar. Logistics BV kan dit jaar rekenen op een fikse premieverhoging.

Geef het goede voorbeeld

Inmiddels is duidelijk geworden dat smartphone gebruik achter het stuur een groot probleem is. Het is strafbaar en er worden zelfs gevangenisstraffen opgelegd bij zware overtredingen. Dat vraagt om duidelijke maatregelen. Ik adviseer Logistics BV om heldere afspraken te maken over smartphone gebruik tijdens het rijden. De afspraken moeten voor iedereen duidelijk zijn en worden nageleefd. Zo wordt proactief het risico op schade onderweg verkleind.

Rendement

U denkt misschien: ‘Wat levert mij dit op?’ Een paar voorbeelden:

  • Minder uitval van middelen zoals personeel en materieel
  • Een lagere schadelast
  • Minder brandstofverbruik
  • Minder slijtage aan banden
  • Minder onderhoud aan het voertuig
  • Lagere telefoonkosten

Een eenvoudige maatregel zorgt dus voor een waslijst aan financiële voordelen. Bovendien blijft de verzekeringspremie beheersbaar doordat de schadelast afneemt.

Welke risico’s neemt u?

Graag kijk ik samen met u naar de risico’s in uw bedrijf. De ervaring leert dat een risico-inventarisatie vaak verrassende inzichten oplevert. Interesse? Bel dan 0548 533 533 of stuur een mail naar henk.reuvekamp@veltengroep.nl. Ik neem u graag vrijblijvend mee in de voordelen van een risico-inventarisatie.

*Logistics BV is een fictieve organisatie.

 

Henk Reuvekamp
Commercieel directeur
Volgend nieuwsitem

Tips over preventieclausules voor elektrische installaties

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533