Particulier Hypotheken

Hypotheek voor senioren wordt makkelijker

21 mrt 2019

U bent vijftigplusser en wenst een woning te kopen maar u vraagt u af of u nog wel een hypotheek kunt afsluiten. Goed nieuws: voor senioren is het makkelijker geworden om een hypotheek af te sluiten. Omdat u wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen, zetten wij alles op een rijtje!

Vanaf welke leeftijd bent u een ‘senior’?

Volgens de hypotheekregels bent u een senior 10 jaar voor u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. In deze leeftijdscategorie kan verhuizen naar een andere koopwoning moeilijk zijn door de aangescherpte hypotheekregels. Hierdoor is het krijgen van een nieuwe hypotheek vaak lastig. Ook wanneer de maandlasten lager zijn dan de huidige lasten.

Wat doen de ruimere regels voor een hypotheek voor senioren?

Met de ruimere regels voor een hypotheek kunnen we specifieker naar uw totale situatie kijken. Bij het aanvragen van een hypotheek voor ouderen (57+) mogen we nu bijvoorbeeld uitgaan van uw maandlasten. Deze moet u dan wel voor langere tijd kunnen betalen. Kortom, kunt u de werkelijke lasten betalen? Wanneer dit het geval is kunt u nu misschien wel dat huis kopen dat eerder onbereikbaar was. Dankzij deze maatregel kunnen meer senioren doorstromen.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Om voor de ruimere hypotheekregels in aanmerking te komen, dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • U verhuist van een koopwoning naar een andere koopwoning
  • Uw maandlasten moeten na de verhuizing gelijk blijven of lager worden dan de huidige hypotheeklasten
  • U zet de rente minimaal 20 jaar vast
  • Of u zet de rente tenminste 10 jaar vast als de jongste partner op de einddatum van de rentevaste periode de leeftijd van 85 jaar heeft bereikt (de huidige leeftijd hierbij is dus maximaal 75 jaar)
  • Of de hypotheek is aan het einde van de rentevaste periode lager dan 50% van de waarde van de woning

Senioren die huren komen niet in aanmerking voor deze regeling. Huurlasten zijn namelijk niet 1-op-1 vergelijkbaar met de lasten van een eigen woning. Daarnaast is bij huren geen sprake van een mogelijke restschuld, zoals dit bij kopen wel het geval kan zijn. De financiële situatie van een huurder is dus anders dan die van iemand die al een koopwoning heeft.

Vraag uw adviseur

Deze nieuwe manier van toetsen zorgt ervoor dat uw verhuiswens mogelijk wel werkelijkheid kan worden. Wilt u weten wat deze ruimere regelingen precies voor u betekenen? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.

Merijn Tijhuis
Hypotheekadviseur
0548 533 551
06 10048866
Vorig nieuwsitem

Echtscheiding en een eigen woning

Volgend nieuwsitem

Hoe vaak neemt u uw hypotheek onder de loep?

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533