Gewijzigde openingstijden

In verband met een afscheidsreceptie is ons kantoor op donderdag 25 april aanstaande tot 16.00 uur geopend.

Particulier Hypotheken

Terugblik en vooruitblik hypotheekmarkt

29 nov 2018

Het jaar is bijna ten einde. Een goed moment om de hypotheekmarkt onder de loep te nemen. In dit bericht een terugblik en vooruitblik.

2018 was een goed jaar in onze markt

Er zijn 2,5% meer hypotheken afgesloten dan vorig jaar. Vooral oversluiters weten de weg naar de hypotheekadviseur te vinden. Door de blijvende lage rentes (ABN Amro voorspelt tot zeker najaar 2019) kan oversluiten gunstig uitpakken. En door extra aflossingen en schenkingen van familie voor de koop van een huis, is de hypotheekschuld bijna niet gestegen. Dat zijn gunstige ontwikkelingen. Maar we zien ook minder mooie ontwikkelingen.

Lastige positie starters

Door de krapte in de arbeidsmarkt en tekort aan bouwlocaties wordt er minder nieuwbouw verkocht. Vooral starters hebben hier last van. Zij betalen 15% meer voor hun huis dan een jaar eerder. En er blijven vervelende financieringsproblemen door bepaalde hypotheekvormen. Gelukkig komen er oplossingen vanuit de markt.

Meer hypotheekmogelijkheden voor senioren

Steeds meer partijen, zoals SNS, Triodos en Obvion, bieden senioren een optie als ze vanwege financieringsproblemen niet naar een goedkopere woning kunnen verhuizen. Vaak geldt dit voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek.

De laatste is NN met de Senioren Verhuisregeling voor hypotheekaanvragers die binnen 10 jaar met pensioen gaan of al gepensioneerd zijn. NN beoordeelt de aanvraag op de werkelijke bruto maandlasten van de nieuwe hypotheek. Als die lager of gelijk zijn aan die van de oude hypotheek, dan is een nieuwe lening meestal mogelijk.

Word ook aflossingsblij

Klanten komen regelmatig klem te zitten aan het einde van de looptijd van de hypotheek. De NVB is daarom de campagne ‘aflossingsblij’ gestart om woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bewust te maken van de betaalbaarheid als de looptijd voorbij is. Dit is in mijn ogen een belangrijk speerpunt en een welkome campagne.

De banken hebben de afgelopen jaren hun portefeuilles beoordeeld op risico’s met aflossingsvrije hypotheken en hebben ca. 160.000 risicovolle klanten benaderd. In de campagne krijgen huiseigenaren het advies om na te denken over de situatie aan het einde van de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek. Kunnen ze de hypotheek nog betalen na pensionering? Wat als ze geen hypotheekrente meer kunnen aftrekken?

Stijging NHG

Voor 2019 verwachten we dat de rente niet fors gaat stijgen. Een daling zit er waarschijnlijk ook niet meer in. De NHG-grens wordt verhoogt naar €290.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen geldt een grens van €307.400.

NHG berekent de maxima jaarlijks a.d.h.v. de prijzen van verkochte woningen in juni, juli en augustus. De minister van Binnenlandse Zaken moet nog goedkeuring geven. Een NHG-lening geldt voor woningen tot maximaal de gemiddelde koopsom met een lening tot maximaal de wettelijk bepaalde LTV (100% of 106% incl. energiebesparende maatregelen).

Ik kijk uit naar een mooi hypotheekjaar

Heeft u een hypotheek of bent u op zoek naar een hypotheek? Dan denk ik graag met u mee. Bij Velten Groep hebben we de keuze uit alle hypotheekverstrekkers (waaronder de grote banken) en komen we dus altijd tot het best passende advies. Zo betaalt vrije keus zich uit. Ook in 2019. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Rinke Faber EFA
Hypotheekadviseur
0548 533 546
Vorig nieuwsitem

De hypotheekrente vastzetten: welke periode kies je?

Volgend nieuwsitem

Nieuwe grens en voorwaarden voor NHG hypotheek vanaf januari 2019

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533