Gewijzigde openingstijden

In verband met een afscheidsreceptie is ons kantoor op donderdag 25 april aanstaande tot 16.00 uur geopend.

Particulier Hypotheken

Nieuwe grens en voorwaarden voor NHG hypotheek vanaf januari 2019

24 jan 2019

Bent u van plan dit jaar een huis te kopen? En wilt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Per 1 januari 2019 gelden voor het verkrijgen van NHG nieuwe voorwaarden en normen. Wij vertellen u in dit blog de belangrijkste veranderingen.

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Met NHG beperkt u de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Op deze manier krijgt u de garantie dat u niet met een schuld blijft zitten als u onverhoopt uw huis voor een te laag bedrag moet verkopen, waardoor u uw hypotheek niet kunt aflossen. Kortom, als u een NHG hypotheek sluit, leent u veiliger.

Borgtochtprovisie

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG wordt borgtochtprovisie in rekening gebracht. De borgtochtprovisie betaalt u eenmalig over het totale hypotheekbedrag. De borgtochtprovisie in 2019 is vastgesteld op 0,9% van de hypotheeksom en vormt een eerste stap naar een lagere en stabielere premie. Deze premie is niet meer afhankelijk van schommelingen op de woningmarkt.

Kostengrenzen

De NHG kostengrens lag in 2018 op €265.000. Tot dit bedrag was het dus mogelijk om een huis te financieren met NHG. Maar deze kostengrens is in 2019 gewijzigd. Vanaf 1 januari stijgt de kostengrens naar €290.000. Dat is ruim 9% meer vergeleken met 2018. Deze wijziging heeft te maken met de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Woningen worden meer waard, waardoor de NHG grens mee stijgt met deze trend. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen is de kostengrens nog hoger. Deze stijgt namelijk naar €307.400.

Energie Bespaar Budget

Dat voor de investering in energiebesparende voorzieningen extra geleend mag worden, ook met Nationale Hypotheek Garantie, weten maar weinig mensen. Het Energie Bespaar Budget (EBB) is in 2017 geïntroduceerd door NHG als aanvulling op de Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Om het EBB nog makkelijker toepasbaar te maken, is het niet langer noodzakelijk om hiervoor een specificatie met geplande voorzieningen aan te leveren. Wanneer u een bedrag opgeeft waaraan de EEB besteed gaat worden is dat voldoende. Dit mag in de financieringsopzet of op een andere wijze.

Inkomensverklaring Ondernemer

Met de Inkomensverklaring Ondernemers hebben alle ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn toegang tot een hypotheek met NHG. Hiermee wordt de verantwoorde toegang tot en betaalbaarheid van hypotheken voor ondernemers verbeterd. Daarnaast wordt het proces van het verkrijgen van een hypotheek makkelijker en heeft de geldverstrekker vooraf duidelijkheid en zekerheid over het inkomen voor toetsing. De Inkomensverklaring Ondernemer is een uitbreiding en vervanging van de bestaande Inkomensverklaring voor ZZP’ers. Vanaf 1 januari 2019 wordt het gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor hypotheekaanvragen met NHG.

Inkomensverklaring Loondienst

Voor het vaststellen van het toetsinkomen voor aanvragers in loondienst was de werkgeversverklaring de norm. De totstandkoming van de werkgeversverklaring is echter een relatief foutgevoelig proces en kost veel tijd. Er is een nieuwe methode waarmee het toetsinkomen snel, digitaal en betrouwbaar wordt berekend: de Inkomensbepaling Loondienst. Hiermee kan op basis van het verzekeringsbericht van het UWV het toetsinkomen eenduidig vastgesteld worden. NHG verheft deze nieuwe Inkomsensbepaling Loondienst tot de nieuwe norm voor het vaststellen van het toetsinkomen voor aanvragers in loondienst. Deze nieuwe methodiek is opgenomen in de nieuwe NHG Voorwaarden en Normen, dat per 1 januari 2019 van kracht is gegaan. Het gebruik van de Inkomensbepaling Loondienst is nog niet verplicht. De werkgeversverklaring als bron voor inkomensbepaling blijft vooralsnog ook mogelijk.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

 

Arno Sprakel
Arno Sprakel EFA
Hypotheekadviseur
0548 533 546
Vorig nieuwsitem

Terugblik en vooruitblik hypotheekmarkt

Volgend nieuwsitem

Echtscheiding en een eigen woning

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533