Particulier Verzekeringen

Onderverzekering voorkomen: zo doet u dat

27 mrt 2019

Uit een representatief gehouden onderzoek van vergelijkingssite Pricewise onder 1000 respondenten blijkt dat één op de drie Nederlanders zijn of haar inboedelverzekering niet meer heeft aangepast nadat er wijzigingen hebben plaatsgevonden. Bij opstalverzekeringen ligt dit percentage nog hoger. Bijna 80% van de zelfstandig verzekerden heeft sindsdien de opstalverzekering niet meer aangepast. Als verzekerde loopt u een groot risico dat in geval van een gedekte schade u daarvan een deel zelf moet betalen.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering?

Een te laag verzekerd bedrag heeft invloed op de uitkering. Uw inboedel is bijvoorbeeld verzekerd voor 30.000 euro. Door een omvallende kaars ontstaat er brand in uw slaapkamer. De schade aan uw bed, gordijnen en kleding bedraagt 1.000 euro. U bent geen eigen risico verschuldigd, dus verwacht u een uitkering van 1.000 euro van de verzekeraar. Er komt een expert en deze krijgt van de verzekeraar ook de opdracht mee om de waarde van de totale inboedel vast te stellen. De waarde van de inboedel schat hij op 40.000 euro, dus is er sprake van onderverzekering. De verzekeraar keert geen 1.000 euro uit, maar 30.000/40.000 = 0,75 x 1.000 euro = 750 euro

Hoe voorkomt u onderverzekering in de inboedelverzekering?

U kunt eenvoudig voorkomen dat u onderverzekerd raakt. Bijvoorbeeld door eens in de paar jaar opnieuw de waarde van uw inboedel te bepalen. Dit kunt u doen door het invullen van een inboedelwaardemeter. Aan de hand van een aantal vragen over onder andere de gezinssamenstelling, het inkomen en de leeftijd van de hoofdkostwinner wordt een verzekerd bedrag geadviseerd door de verzekeraar. Bij schade is er door deze manier van bepalen geen sprake van onderverzekering. Het bedrag dat uit de inboedelwaardemeter komt is ook gelijk het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij schade.

Voorkomen van onderverzekering in de opstalverzekering

Om het verzekerd bedrag in de opstalverzekering te bepalen gaan verzekeraars uit van de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om de woning vanaf de grond opnieuw op te bouwen op dezelfde locatie. Voor het inschatten van de herbouwwaarde heeft u kennis van zaken nodig. U kunt hiervoor een taxateur inschakelen, maar het kan ook goedkoper. Verzekeraars hanteren hiervoor een systeem om aan de hand van een aantal vragen de herbouwwaarde ongeveer te bepalen. Ook hierbij verklaart de verzekeraar dat u niet onderverzekerd kunt zijn. Deze zogenaamde herbouwwaardemeter vult u samen met uw adviseur in.

Gaat u verbouwen? Of laat u zonnepanelen plaatsen? Dan wordt uw woning meestal meer waard en stijgt dus ook de herbouwwaarde van uw woning. Meldt dit dus altijd bij uw verzekeraar.

Onderverzekerd, wat nu?

Heeft u het idee dat u onderverzekerd bent? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om het verzekerde bedrag te laten aanpassen.

Jeroen de Groot
Adviseur particulieren
0548 533 555
Vorig nieuwsitem

Verzeker uw (elektrische) fiets

Volgend nieuwsitem

“Waarom krijgen wij niet alle schade vergoed!”

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533