Particulier Algemeen

Prinsjesdag 2019: de belangrijkste wijzigingen

18 sep 2019

Een hete zomer is ons voorbij gevlogen en de scholen zijn weer begonnen! Voor velen betekent deze periode ook een nieuw begin van het jaar. Een nieuwe school, nieuwe uitdaging, nieuwe klasgenootjes, nieuwe doelen of misschien wel een nieuwe baan? Voor Nederland betekent de maand september ook een nieuw begin van het komende jaar. Ja inderdaad, we hebben het over Prinsjesdag. Op deze dag zijn de nieuwe plannen voor het komende jaar gepresenteerd door het kabinet.

De plannen van het kabinet bestaan uit meerdere maatregelen voor het jaar 2020. Maar wat betekenen deze maatregelen voor uw privéleven? Bij Velten Groep hebben wij deze dag ook nauwlettend in de gaten gehouden. Wij willen u graag op de hoogte stellen van de belangrijkste wijzigingen voor 2020 op het gebied van financiën.

Uw inkomen

 • De gemiddelde koopkracht stijgt.

  Volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) stijgt de gemiddelde koopkracht voor mensen met een modaal inkomen of meer. Vanaf een bruto jaarsalaris van 35.000 of meer stijgt de koopkracht met 2 procent of meer. Zit u in de inkomensgroep tot 22.000 euro, dan wordt er een koopkrachtstijging van 1,4 procent verwacht.

 • Het tweeschijvenstelsel komt sneller dan verwacht.

  Door de invoering van het tweeschijvenstelsel wordt werken lonender. De heffingskorting en arbeidskorting gaan extra omhoog. Hierdoor houdt u over het algemeen meer over van iedere euro die binnenkomt.

Uw zorgverzekering

 • De zorgtoeslag stijgt.

  Heeft u recht op zorgtoeslag? Volgend jaar krijgt u 67 tot 95 euro extra. Alleenstaanden krijgen 67 euro meer per jaar. Gezinnen krijgen 95 euro meer.

 • Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft ongewijzigd.

  Op dit moment geldt er een verplicht eigen risico van €385 euro. Dit bedrag blijft ook voor 2020 gelijk.

Uw pensioen

 • (Voorlopig) Pensioenakkoord.

  Het pensioenakkoord maakt de opbouw van het pensioen persoonlijker en toekomstbestendig. Door het akkoord stijgt de AOW-leeftijd minder snel en komt in 2024 uit op 67 jaar. In 2020 blijft de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor duurzame inzetbaarheid. Hierdoor kunnen mensen tot aan hun pensioen blijven werken.

Uw woning & hypotheek

 • Overdrachtsbelasting voor starters wordt waarschijnlijk afgeschaft.

  Bent u al een lange tijd op zoek naar een huis voor uzelf of is uw kind al een langere tijd op zoek, en het wil maar niet lukken? Wie weet komt daar binnenkort verandering in! De overheid onderzoekt namelijk of de overdrachtsbelasting geschrapt kan worden voor starters. In de huidige situatie is een eerste woning kopen voor veel starters financieel niet haalbaar. Op dit moment betaal je nog twee procent, bij een woningprijs van €275.000 komt dit neer op €5.500.

Overige wijzigingen

 • De btw op e-books, online kranten, nieuwswebsites en audioboeken gaat omlaag.
 • Vanaf 1 juli 2020 kan de partner van een moeder 5 weken geboorteverlof opnemen. De partner krijgt tijdens dit verlof 70% van het loon doorbetaald.
 • Het kabinet stimuleert vanaf volgend jaar de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s. Daarvoor stelt het kabinet van 2020 tot 2024 € 100 miljoen beschikbaar.
 • Pakje sigaretten wordt volgend jaar 1 euro duurder.
 • Er wordt vanaf 2020 bijna 3 miljard extra geïnvesteerd in het behoud en beheer van wegen.
 • Werkgevers krijgen meer ruimte om vergoedingen aan werknemers te geven, zoals een kerstpakket of fitnessabonnement, zonder dat daar loonheffingen over betaald hoeven te worden.

Heeft u vragen over de veranderingen voor 2020?

Neem dan gerust contact met mij op.

Ka Ling
Ka Ling Cheng
Adviseur particulieren
0548 533 599
Vorig nieuwsitem

Goed voorbereid op reis: 6 checks voor vertrek

Volgend nieuwsitem

10 tips voor een warme en ‘droge’ herfst

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533