Zakelijk Risicomanagement

RI&E en uw zakelijke verzekeringen

6 jun 2019

Als risk consultant krijg ik regelmatig vragen over de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). De RI&E is al sinds 1 januari 1994 wettelijk verplicht voor alle werkgevers. Daarnaast is het naleven en up-to-date houden van de RI&E ook van belang bij een aantal zakelijke verzekeringen. Er zijn namelijk risico’s als deze niet goed op orde is. Hier leg ik u graag wat over uit.

Wat is een RI&E?

Elk bedrijf met personeel moet (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Dit onderzoek heet een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en moet schriftelijk worden vastgelegd. In het bijbehorende plan van aanpak (pva) moet de werkgever aangeven hoe het bedrijf deze risico’s gaat aanpakken.

Bij welke zakelijke verzekeringen is de RI&E van belang?

De RI&E speelt een rol bij:

  • De collectieve ongevallenverzekering
  • De verzuimverzekering
  • De aansprakelijkheidsverzekering

Het is belangrijk dat u een RI&E heeft, maar dit is niet het enige. U moet de RI&E ook naleven en actueel houden. Verzekeringsmaatschappijen gaan er namelijk van uit dat u u als bedrijf aan de wet houdt. Wanneer u dit niet doet, loopt u risico’s bij de dekking van uw verzekeringen.

Welke risico’s loopt u bij het niet naleven van de RI&E?

Een belangrijk risico is het niet of beperkt uitkeren bij schade. Stel, u bent als werkgever aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. In dat geval kan de verzekeringsmaatschappij controleren in hoeverre de RI&E actueel is en is nageleefd. Als dit niet in orde is zal de verzekeringsmaatschappij beperkt of zelfs niet uitkeren op uw aansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer moet u de RI&E aanpassen?

U moet ervoor zorgen dat de RI&E up-to-date blijft. Aanpassing is altijd nodig als er een verandering is op het gebied van:

  • Reorganisatie
  • Nieuwbouw, verbouw of verhuizing
  • De aanschaf van nieuwe machines
  • Na een ernstig (bedrijfs)ongeval

Vaak hebben deze veranderingen ook gevolgen voor uw zakelijke verzekeringen. Informeer dus ook uw zakelijk adviseur. Deze kijkt samen met u wat de gevolgen zijn.

17-21 juni: de Week van de RI&E

Van 17 t/m 21 juni 2019 wordt de vijfde Week van de RI&E georganiseerd. Met de mogelijkheden om kosteloos of met korting een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) op te stellen of bij te werken. Klik hier voor meer informatie en het activiteitenoverzicht.

Wilt u meer weten over de RI&E of heeft u vragen?

Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Daniël Nijhof
Senior risk consultant / Teamleider buitendienst
0548 533 578
06 53575096
Vorig nieuwsitem

Uw medewerkers goed verzekerd bij ongevallen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533