Particulier

U heeft uw auto uitgeleend en krijgt hem terug met schade. Wat nu?

25 feb 2019

Een vriend van u vraagt of hij uw auto even mag lenen. Tijdens het rijden ziet hij de auto van rechts over het hoofd. Hij verleent geen voorrang met een aanrijding als gevolg. De aanrijding is zijn schuld. Wie gaat dit betalen en hoe zit het met de verzekering?

Uw auto is Allrisk (casco) verzekerd

Is uw auto All Risk verzekerd? Dan vergoeden wij de schade aan uw auto én de schade aan de auto van de tegenpartij. Niets aan de hand dus? Toch wel. Omdat u vergoeding voor de schade krijgt heeft dit gevolgen voor uw zogenoemde bonus/malus. Ook wel no-claimkorting genoemd. En minder no-claimkorting betekent dat u de komende jaren waarschijnlijk meer premie moet betalen voor uw autoverzekering. Ook kan het zijn dat u een eigen risico heeft voor schade aan uw eigen auto.

Uw auto is alleen WA verzekerd

Is uw auto alleen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekerd? Dan betalen wij de schade aan de auto van de tegenpartij. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd en komt dus voor uw eigen rekening. Daarnaast moet u de komende jaren waarschijnlijk meer premie betalen voor uw autoverzekering. Omdat de schade-uitkering aan de tegenpartij ten koste gaat van uw no-claimkorting en schadevrije jaren.

Aansprakelijkheidsverzekering particulier

Waarschijnlijk heeft uw vriend een aansprakelijkheidsverzekering particulier. Maar schades veroorzaakt met motorvoertuigen zijn uitgesloten op een aansprakelijkheidsverzekering particulier omdat de meeste motorvoertuigen een eigen WA-verzekering moeten hebben. Dit betekent dat uw vriend in dit geval geen aanspraak kan maken op zijn aansprakelijkheidsverzekering particulier.

Weet waar u aan toe bent

Geeft u toestemming aan iemand anders om uw auto te gebruiken? Of andersom, leent u een auto? Maak dan vooraf goede afspraken over hoe eventuele schade wordt geregeld. Dat voorkomt achteraf veel gezeur en ellende.

Jeroen de Groot
Adviseur particulieren
0548 533 555
Vorig nieuwsitem

Echtscheiding en een eigen woning

Volgend nieuwsitem

Zonnepanelen op mijn woning, waar moet ik op letten en wat moet ik doorgeven aan de verzekeraar?

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533