Zakelijk Verzekeringen

Van de adviseur: “Zonnepanelen zorgen voor hoofdpijn”.

22 feb 2019

Ik kom het steeds vaker tegen. Ondernemers investeren enthousiast in zonnepanelen. De voordelen zijn eindeloos en worden overal uitgebreid benoemd. Met een stevige subsidie wordt de investering ook nog eens betaalbaar. De installatie wordt gelegd en als de eerste opbrengsten zichtbaar worden krijg ik een telefoontje. ‘Daniël, ik heb zonnepanelen en vraag me af of ik deze nog extra moet verzekeren’. Ik had graag gehad dat het telefoontje eerder was gekomen. Het verzekeren van gebouwen waarop zonnepanelen liggen wordt namelijk steeds moeilijker.

Zonnepanelen als potentiële ontstekingsbron

Zonnepanelen zijn steeds vaker de oorzaak van brand of andere schades. Dat is ook de reden dat steeds meer verzekeraars bezwaren hebben om gebouwen te verzekeren waarop zonnepanelen zijn gemonteerd. Verzekeraars stellen hoge eisen aan het verzekeren van gebouwen met zonnepanelen.

Neem vroeg contact op met uw verzekeringsadviseur

Als u zonnepanelen laat plaatsen laat u dan goed adviseren over de eisen die de verzekeraar hieraan stelt. Neemt u daarvoor contact op met uw verzekeringsadviseur.

De eisen aan dakisolatie

We hebben in de praktijk al veel voorwaarden van de verzekeraar voorbij zien komen. Vooral aan dakisolatie stelt de verzekeraar specifieke eisen. Wij adviseren uitsluitend gebruik te maken van moeilijk brandbare dakisolatie, zoals minerale wol of een PIR met een FM certificaat.

De voorkeur gaat uit naar een onbrandbaar isolatiemateriaal, zoals minerale wol (dat voldoet aan A1 of A2, conform EN 13501-1). Kiest u voor een lichter isolatiemateriaal dan komt u vaak uit bij een kunststof variant. De meeste kunststof isolatiematerialen zijn in de kern zeer brandbaar. Indien deze bij een brand betrokken raken, kan een brand zich snel uitbreiden. Een kunststof isolatieplaat die in de 1e fase van een brand niet direct bijdraagt aan de branduitbreiding en daarom ook voldoet, is bijvoorbeeld een PIR isolatieplaat. Die voldoet aan B-S2-D0 (EN 13501-1) en is FM Approved gecertificeerd.

Het gebruik van een isolatiemateriaal in de vorm van EPS (polystyreen) of PUR (polyurethaan) raden wij te allen tijde sterk af! Mede door dit materiaal kan een brand zich immers snel uitbreiden.

Houd ook rekening met andere gevolgen van zonnepanelen


– Zonnepanelen verzwaren het dak

Zonnepanelen, inclusief de draagconstructie en de belasting, verzwaren het dak. Laat daarom uw constructeur een controleberekening van de draagsterkte van het dak opstellen gebaseerd op de nieuwe situatie. Indien nodig dient het dak versterkt te worden op de plaatsen en wijze zoals de constructeur aangeeft.

– De PV-installaties moeten op een eigen groep of groepenkast aangesloten worden

Sluit PV-installaties aan op een eigen groep of groepenkast, aangelegd volgens NEN 1010 (laatste versie). Hiervoor geldt ook de opleveringskeuring conform NEN 1010, Nederlands Technische Afspraak NTA 8013 en de Nederlands Europese norm NEN-EN 62446. Belangrijk hierbij is dat de kabels niet los op het dak komen te liggen en ook niet langs scherpe delen het gebouw ingaan.

– De inverter is het meest brandgevaarlijke onderdeel 

De inverter (omvormer) is het meest brandgevaarlijke onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Daarom adviseren wij inverters niet te plaatsen in een opslagruimte met veel brandbare materialen, in stoffige omgevingen, onder watervoerende isolatiedelen (zoals waterleidingen, CV leidingen of condenswaterafvoeren) of nabij brandbare materialen, gassen of dampen. Plaats de inverters in een ruimte voorzien van één of meerdere rookmelders (gekoppeld aan de brandmeld- of inbraakmeldinstallatie). Zorg dat deze ruimte eenvoudig toegankelijk is. Ook kan ervoor worden gekozen om de inverter buiten het gebouw te plaatsen, tegen een onbrandbare wand en onder een onbrandbare overkapping.

Wilt u meer informatie over de verzekeringseisen omtrent zonnepanelen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Daniël Nijhof
Senior Risk Consultant
0548 533 545
06 53575096
Vorig nieuwsitem

Stormschade: is het verzekerd en kan het voorkomen worden?

Volgend nieuwsitem

U heeft uw auto uitgeleend en krijgt hem terug met schade. Wat nu?

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533