Algemeen

Vanaf 1 juli is appen op de fiets verboden

25 jun 2019

Het is heerlijk weer en u besluit op uw fiets naar het werk te gaan. Met de navigatie op uw telefoon vindt u snel de beste fietsroute. U stuurt nog even een appje naar een vriend wanneer u moet uitwijken voor een wandelaar en laat per ongeluk uw telefoon vallen. Wist u dat in de meeste gevallen de schade aan uw mobiele telefoon niet uitgekeerd wordt? Daarnaast kunt u vanaf nu ook nog een boete krijgen wanneer u uw telefoon vast houdt tijdens het fietsen.

Verbod

Om de verkeersveiligheid te verhogen mag u vanaf 1 juli 2019 geen mobiele elektronica meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. U mag uw telefoon of ander mobiel apparaat wel vasthouden en bedienen als u stilstaat.

Boete

Als de nieuwe wet ingaat en de politie ziet dat u uw mobieltje vasthoudt in het verkeer, kunt u een boete krijgen. In het wetsvoorstel staat een boetebedrag van € 95,- voor fietsers. Dit bedrag zou zijn afgestemd op andere boetes voor overtredingen op de fiets. Denk bijvoorbeeld aan fietsen onder invloed (€ 100,-) en door rood rijden (€ 95,-).

De boete voor het gebruiken van de mobiele telefoon op de fiets is wel veel goedkoper dan de boete die u krijgt wanneer u achter het stuur van een auto u telefoon raadpleegt. Daar moet een automobilist € 240,- voor betalen. De reden hiervoor is dat afgeleide autobestuurders veel grotere schades aan kunnen richten dan fietsers.

Handsfree luisteren

Zolang u uw telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt, mag u muziek luisteren. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.

Verzekering

Mobiele elektronica is op uw inboedelverzekering niet altijd standaard meeverzekerd binnen en buiten uw woning. Wanneer u toch uw mobiele telefoon gebruikt op uw fiets en deze valt, dan wordt in veel gevallen de schade niet uitbetaald. Wilt u deze schade toch dekken? Verzeker uw mobiele telefoon dan mee op de buitenhuisdekking.

Wilt u meer informatie over het verzekeren van uw mobiele elektronica? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag.

Jeroen de Groot
Adviseur particulieren
0548 533 552
Vorig nieuwsitem

Wat te doen bij warm weer?

Volgend nieuwsitem

Even voorstellen: Adviseur Ka Ling Cheng

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533