Particulier Verzekeringen

Verzeker uw (elektrische) fiets

27 mrt 2019

In fietsland Nederland is de fiets voor velen onmisbaar. U gaat ermee naar uw werk, doet er de boodschappen mee of maakt regelmatig een fijne tocht door de natuur. U bent zuinig op uw fiets, maar fietsen zijn kostbaar en gevoelig voor diefstal en beschadiging. In veel gevallen is het daarom verstandig uw fiets of e-bike te verzekeren.

Wanneer sluit u een fietsverzekering af?

Voor een tweedehandse fiets die u voor € 75,- heeft aangeschaft, hoeft u natuurlijk geen verzekering af te sluiten. Maar bij een nieuwe fiets van € 1.000,-  is het een ander verhaal. In principe is de vuistregel bij verzekeringen: risico’s die u niet zelf kunt dragen, moet u verzekeren. Het is dus verstandig een fietsverzekering af te sluiten als u geen geld achter de hand hebt om bij diefstal een nieuwe fiets te kopen.

Wat verzekert u precies?

Een fiets brengt u snel van A naar B en u heeft nooit problemen om in het centrum te komen of uw fiets te parkeren. Helaas is een fiets daardoor ook interessant om te stelen. Nadat u voor de zoveelste keer bestolen bent van uw eigen fiets weet u het zeker. Ik sluit een fietsverzekering af. Naast diefstal kunt u uw fiets ook verzekeren tegen schade. Bijvoorbeeld schade door een aanrijding of als de fiets valt. Schade door slijtage kunt u niet verhalen op uw fietsverzekering.

Naast de basisdekkingen diefstal en schade kunt u ook kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen voor uw fiets. U heeft de keuze uit onder andere:

  • Verhaalsrechtsbijstand

    De schade die u hebt opgelopen bij een verkeersongeval wordt met Verhaalsrechtsbijstand verhaald op de aansprakelijke verkeersdeelnemer.

  • Pechhulp

    Heeft u onderweg pech met uw fiets? Met Pechhulp is het probleem zo verholpen en bent u snel weer op weg. Is een (nood)reparatie onderweg niet mogelijk, dan wordt u samen met uw fiets naar een tweewielerspecialist of naar huis gebracht.

Voor hoelang sluit ik een fietsverzekering af?

Een fietsverzekering sluit u af voor ongeveer 3 tot 5 jaar. U betaalt bij het afsluiten van deze fietsverzekering eenmalig een bedrag dat gebaseerd is op de waarde van uw fiets. Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor een doorlopende fietsverzekering. Hierbij betaalt u per maand of per jaar premie.

Wanneer valt uw fiets onder de inboedelverzekering?

Wordt uw fiets gestolen uit de schuur of garage en deze stond wel op slot, dan valt de fiets, afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekering, onder de inboedelverzekering. Gebruikt u de fiets alleen voor woon-werkverkeer en kunt u de fiets op beide locaties in een gesloten ruimte stallen? Dan is een fietsverzekering wellicht overbodig zolang u een inboedelverzekering hebt.

Elektrische fiets verzekeren

Elektrisch fietsen zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Inmiddels rijden er meer dan 1,2 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland. Hierdoor zijn lange afstanden beter bereikbaar geworden en tegen de wind in fietsen met een kleuter voor- en achterop is nu ook voor de niet-atleet goed te doen. Nadeel van dit type fietsen is echter dat ze wat duurder zijn in aanschaf en vanwege die hoge waarde ook populair onder dieven. Zelfs de goedkopere e-bikes kosten nog zo’n € 800,- tot € 1000,-. Belangrijk dus om ook de elektrische fiets te verzekeren! De premie van een doorlopende fietsverzekering voor een e-bike met een waarde van € 2500,- is ongeveer € 5,- per maand.

Waar moet ik op letten bij een fietsverzekering?

Sluit u een fietsverzekering af? Let dan zowel bij de elektrische fiets als de gewone fiets goed op de details van de fietsverzekering. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen u graag.

Jeroen de Groot
Adviseur particulieren
0548 533 555
Vorig nieuwsitem

Zomervakantie: 7 tips om rekening mee te houden  

Volgend nieuwsitem

Onderverzekering voorkomen: zo doet u dat

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533