Particulier Verzekeringen

Zomervakantie: 7 tips om rekening mee te houden  

26 mrt 2018

De zomer komt eraan: heeft u al een vakantie geboekt? Of gaat u voor een last minute? Er is een aantal praktische zaken die u vooraf kunt regelen om onverwachte verrassingen te voorkomen. De 7 belangrijkste zaken vindt u hieronder op een rij.

1. Sluit een (doorlopende) reisverzekering af

Zo bent u verzekerd tegen schade tijdens een vakantie. Denk bijvoorbeeld aan een onverwachte ziekenhuisopname. Of gestolen bagage. Daarnaast is het fijn dat er een Alarmcentrale voor u klaarstaat die van alles voor u kan regelen.

2. Bepaal of u een annuleringsverzekering wilt afsluiten

Het kan gebeuren dat u uw vakantie moet annuleren. Vanwege een sterfgeval bijvoorbeeld. Of ontslag. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die u al heeft gemaakt als u de geboekte reis moet annuleren. Ons advies: sluit een annuleringsverzekering af binnen 7 dagen na het boeken van uw reis.

3. Check of pechhulp is meeverzekerd op uw reis- of autoverzekering

Autopech op weg naar uw vakantiebestemming? Liever niet! Check voor vertrek de toestand van uw auto. Toch pech onderweg? Fijn wanneer dan de kosten voor reparatie of vervangend vervoer gedekt zijn. Sluit hiervoor een pechhulpverzekering. Check wel vooraf of pechhulp niet al is meeverzekerd op bijvoorbeeld uw reisverzekering of op de cascoverzekering van uw auto. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent.

4. Voorkom extra medische kosten in het buitenland

Heeft u in het buitenland medische zorg nodig? Medische kosten zijn verzekerd via de basiszorgverzekering. Maar die vergoedt nooit meer dan het Nederlandse tarief. In sommige landen zijn de medische kosten echter een stuk hoger dan in Nederland. Is dat ook het geval in het land van uw bestemming? Dan kunt u medische kosten meeverzekeren op een reisverzekering. Let op: soms zijn medische kosten in het buitenland gedekt via de aanvullende zorgverzekering.

Gebruikt u medicijnen? Zorg er dan voor dat u uw geneesmiddelenpaspoort meeneemt op reis.
Dit heet ook wel het Europees Medisch Paspoort (EMP). U kunt het paspoort opvragen bij uw apotheker.

5. Controleer of de groene kaart verplicht is

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. In de meeste landen van de Europese Unie is de groene kaart niet meer verplicht. Toch adviseren wij om uw groene kaart mee te nemen wanneer u met de auto naar het buitenland gaat. Hier staan namelijk uw verzekeringsgegevens op.
Voor uw caravan heeft u in sommige landen ook een extra groene kaart nodig. In alle landen die op de groene kaart staan, zijn caravans en aanhangers meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze zijn gekoppeld. De groene kaart van de auto die de caravan of aanhanger trekt, is in de landen voldoende.

U heeft een aparte groene kaart nodig voor uw caravan of aanhanger wanneer:

  • uw caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg;
  • u in Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje rijdt.

Zo voorkomt u de kans op een boete.

6. Controleer of uw reisdocumenten nog geldig zijn

Welke reisdocumenten u nodig heeft, hangt af van uw bestemming. Ga daarom vooraf na welke reisdocumenten verplicht zijn in het land waar u naartoe reist. En check de geldigheid van uw reisdocumenten.

7. Zorg voor uw vaccinaties

Voor veel landen buiten de EU, inclusief Turkije en Egypte, worden vaccinaties geadviseerd. Of zijn ze zelfs verplicht. Zorg ervoor dat u zich tijdig laat vaccineren. In de meeste gevallen wordt dit vergoed via de aanvullende zorgverzekering.

Een fijne zomer

Bij Velten Groep kunt u terecht voor de meest voorkomende recreatieverzekeringen, zoals een reis-, caravan of bootverzekering. Twijfelt u of u goed verzekerd bent? Ik geef u graag vrijblijvend advies en wens u alvast een fijne en ontspannen zomer toe.

Jeroen de Groot
Adviseur particulieren
0548 533 555
Vorig nieuwsitem

Dit moet je weten over de opbouw van schadevrije jaren

Volgend nieuwsitem

Een ritje op de scooter zonder rijbewijs moet kunnen. Of niet?

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533