Particulier

Zonnepanelen op mijn woning, waar moet ik op letten en wat moet ik doorgeven aan de verzekeraar?

28 feb 2019

Zonnepanelen zijn sterk in opkomst. De industrie groeit als kool en de panelen lijken langzaam maar zeker ook hun weg in het straatbeeld te vinden. Iedereen wil zijn steentje bijdragen aan het oplossen van de klimaatproblematiek en de voordelen van zonnepanelen worden sterk uitgelicht. Waar moet u op letten wanneer u zonnepanelen op uw huis laat installeren? Wij leggen het u graag uit.

Aandachtspunten

Schades aan panden met zonnepanelen komt steeds vaker voor. Enerzijds is dit niet zo vreemd, want het aantal gebouwen waarop zonnepanelen zijn geïnstalleerd is in de laatste 5 jaar ruim vertienvoudigd. Anderzijds moeten we ons wel degelijk zorgen maken over het feit dat de oorzaak van de branden in veel gevallen te maken lijkt te hebben met de aanwezigheid van de zonnepanelen. Het lijkt er dus op dat de aanwezigheid van zonnepanelen een extra brandrisico met zich meebrengt.

Problemen die worden genoemd bij zonnepanelen zijn:

  • Defecte cellen in de panelen raken oververhit.
  • Kabels en stekkers zijn slecht op elkaar aangesloten waardoor een vlamboog kan ontstaan.
  • Omvormers kunnen oververhit raken wanneer deze niet goed zijn aangesloten of niet goed worden onderhouden.
  • Panelen zijn te dicht op de (brandbare) isolatie gemonteerd waardoor de geproduceerde warmte niet weg kan. Dit kan uiteindelijk tot brand leiden.

Veel van deze problemen komen vooral voor bij de ondeugdelijke installatie van de zonnepanelen. Dat kan liggen aan een tekort aan gespecialiseerde installateurs of aan de keuze van de klant voor een installateur. Sommige particulieren installeren ook zelf hun zonnepanelen.

Verzekeraars nemen mogelijk maatregelen

Een toenemende schadelast door zonnepanelen zien verzekeraars natuurlijk terug in de cijfers. Het is dan ook niet ondenkbaar dat verzekeraars de aanwezigheid van zonnepanelen op termijn mee zullen gaan nemen in de premiestelling van de brandverzekeringen. Als dat gebeurt, kan er door deze verzekeraars een vraag over zonnepanelen worden opgenomen in de aanvraagprocedure. En wanneer het hebben van zonnepanelen van invloed is op de premie, dan is het standpunt dat het aanbrengen van zonnepanelen als ‘risicowijziging’ wordt gezien een logische vervolgstap. Daarmee wordt het voor de klant verplicht om het aanbrengen van zonnepanelen aan de verzekeraar door te geven. Bij zakelijke verzekeringen is dat namelijk al het geval. In dit artikel leest u waar u op moet letten wanneer u zonnepanelen wilt plaatsen op een bedrijfspand.

Meld het toevoegen van zonnepanelen altijd bij uw verzekeraar

Ongeacht de uitkomst van de genoemde ontwikkelingen voor de particuliere verzekeringsmarkt is het in ieder geval een feit dat het toevoegen van zonnepanelen op het dak van een gebouw, altijd invloed heeft op de herbouwwaarde. Daarom is het hoe dan ook verstandig om hier altijd melding van te doen bij de verzekeraar. Zelfs als er sprake is van garantie tegen onderverzekering. Vaak bevat de clausule waarin deze garantie wordt beschreven namelijk een bepaling die regelt dat als er iets aan het woonhuis wordt aangepast of verbouwd, de herbouwwaarde opnieuw berekend moet worden. De Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars bevat tegenwoordig wel een vraag over zonnepanelen.

Kortom, het is altijd raadzaam om het toevoegen van zonnepanelen aan of op een gebouw te melden aan de verzekeraar van het pand. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor de verzekerde herbouwwaarde van de opstalverzekering. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Ruben Kortenaar
Adviseur particulieren
0548 533 555
Vorig nieuwsitem

U heeft uw auto uitgeleend en krijgt hem terug met schade. Wat nu?

Volgend nieuwsitem

Nieuwsbrief januari 2019

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533