Zakelijk Risicomanagement

Zorg over brandveiligheid op agrarische bedrijven leidt tot hogere premies

1 okt 2019

De zorgen over de brandveiligheid op agrarische bedrijven neemt toe. In het eerste halfjaar van 2019 zijn ruim een kwart meer miljoenenbranden geweest dan in het voorgaande jaar.

Volgens stichting Salvage, een organisatie die namens verzekeraars hulp biedt na branden, bestond in het eerste halfjaar van 2018 5,4% van alle miljoenbranden uit stalbranden. In 2019 is dit gedaald naar 4,3%. Maar het percentage miljoenenbranden in de agrarische schuren steeg. In het eerste halfjaar van 2018 was 2,7% van deze branden in een agrarische schuur. In de eerste helft van dit jaar was dit maar liefst 4,3%.

Wat is de brandoorzaak?

De oorzaken van deze branden hebben vaak te maken met elektrische storingen. Denk hierbij aan onveilige elektrische installaties, verkeerd gebruik van elektrische apparatuur, (las)werkzaamheden en hooibroei. De laatste jaren is hier nog eens een zeer risicovolle factor bij gekomen, namelijk zonnepanelen.

Brand- en elektrotechniekexperts maken zich grote zorgen over de sterke toename van het aantal branden met zonnepalen. Vaak blijkt de installatie van de panelen van slechte kwaliteit. Eerder dit jaar schreef collega Daniel Nijhof al eens over de risico’s van zonnepanelen en het verzekeren van gebouwen met zonnepanelen. Bent u van plan zonnepanelen te gaan plaatsen? Lees dan ook zeker zijn artikel.

Verhoging van de premie

Dit jaar zijn veel stallen afgebrand met zeer hoge schadecijfers tot gevolg. Het betreffen meestal stallen in de intensieve veehouderij zoals varkens en pluimveehouders die grote schades berokkenen. Vorige week heeft Nationale Nederlanden Agro bekend gemaakt hoe zij de premies voor de agrarische verzekeringen willen aanpassen. NN Agro heeft besloten de premies voor de rundveehouderij te verhogen met 15% en voor de intensieve veehouderij waaronder dus de varkens en pluimveehouderij met 15% tot 100%.

Hoe brandgevaarlijk is uw agrarische onderneming?

Uw agrarische onderneming is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Om u bewust te maken van de gevaren en u te helpen een stalbrand bij uw bedrijf te voorkomen, neem ik graag samen met u de risico’s voor uw onderneming door. Waar mogelijk geef ik nuttige tips waarmee u kwetsbare punten binnen uw bedrijf kunt verbeteren en/of verzekeren.

Heeft u vragen?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u weten hoe uw bedrijf hiervoor is verzekerd? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Wim Lenderink
Wim Lenderink RAiA RVI
Adviseur bedrijven
0548 533 584
06 33580087
Vorig nieuwsitem

Dit moet u weten als u gaat bouwen of verbouwen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Particuliere nieuwsbrief

Zakelijke nieuwsbrief

Velten Groep
De Stroekeld 1 Rijssen, 7462 ZZ
Phone: 0548533533